Gehoorschade
Voorkom gehoorschade!
Lawaai op bouwplaatsen is een veel voorkomend probleem en zeker niet zonder risico’s. Gehoorschade is onder bouwvakkers een veelvoorkomende beroepsziekte. Uit berichtgeving van de Inspectie Sociale zaken komt naar voren dat een op de vijf werklieden last heeft van gehoorschade en bij zelfs 13% ‘lawaaidoofheid’ vastgesteld is. Dat blijkt uit cijfers van het kennis- en adviescentrum Volandis, die de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag heeft bekendgemaakt.
Gehoorschade is niet te genezen
In 2014 werden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCVB) 2.490 meldingen gedaan van gehoorschade, waarvan 86 procent uit de sector bouwnijverheid kwam. Gehoorschade is niet te genezen.
De Inspectie SZW gaat daarom in de laatste maanden van 2016 intensief controleren op te hard geluid op bouwplaatsen. Als er lawaai wordt geconstateerd van 85 decibel of hoger en er wordt geen gehoorbescherming gedragen, wordt het werk stilgelegd en een boeterapport opgemaakt.
Preventief actie ondernemen voorkomt een boete en oponthoud van de bouwwerkzaamheden.
Meer informatie
Slecht horen als gevolg van lawaai behoort tot de meest voorkomende
beroepsziekten en leidt vaak tot ernstige maatschappelijke en medische
consequenties. Gehoorbescherming blijkt veelal noodzakelijk om
slechthorendheid te voorkomen.
In dit artikel vindt informatie over:
- Het ontstaan van gehoorschade
- Het herkennen van gehoorschade
- De effecten van blootstelling aan schadelijk en hinderlijk geluid
- Het treffen van maatregelen ter voorkoming van gehoorschade
- Beknopte informatie met betrekking tot regelgeving omtrent gehoorbescherming
Het ontstaan van gehoorschade
Lawaaislechthorendheid treedt op als het geluidsniveau (volume) in de gehoorgang te hoog is, onafhankelijk van het feit of dit geluid mooi klinkt of als lawaai wordt waargenomen. Als vuistregel geldt: als het niet mogelijk is om zonder stemverheffing een gesprek te voeren met iemand binnen een straal van een meter, bestaat de kans op het ontwikkelen van lawaaidoofheid. Het geluidsniveau is te meten met een decibelmeter. Een decibelmeter geeft het geluidsniveau aan in dB(A).
Enkele getallen:
Een normaal gesprek voeren levert een geluidsniveau op van circa 60 dB(A).
De pijngrens ligt bij de meeste volwassenen boven 120 dB(A).
Een autoradio op vol volume zit met pieken soms wel op 100 dB(A).
Herkennen van een gehoorbeschadiging
De eerste tekenen van een gehoorbeschadiging kun je herkennen als je moeite hebt met het volgen van gesprek in een lawaaiige omgeving (feestje of café). Door het omgevingsgeluid krijg je steeds meer moeite in het onderscheiden van de klinkers en de medeklinkers. Een gesprek voeren met één persoon
kost veel concentratie en een snelle discussie tussen meerdere mensen is al niet meer te volgen.
Gehoorschade gaat niet meer over. Het enige wat je er tegen kunt doen, is zorgen dat het niet erger wordt. Doe je dit niet dan krijg je steeds meer moeite om bepaalde klinkers in woorden te onderscheiden omdat je ze gewoonweg niet meer kunt horen. Hierdoor gaan alle woorden op elkaar lijken en begrijp je niet meer wat er wordt gezegd en een gehoorapparaat biedt geen uitkomst.
Een gehoorapparaat versterkt geluid, stel je voor dat iemand in een vreemde taal met jouw communiceert.
Het maakt dan niet uit of hij praat of schreeuwt want je begrijpt het toch niet.
Effecten van blootstelling aan schadelijk en hinderlijk geluid
De effecten van blootstelling aan geluid kunnen zowel hinderlijk als schadelijk zijn. De effecten zijn onder te verdelen in drie categorieën:
- Lichamelijke effecten op het gehoor en andere effecten
- Functionele effecten
- Belevingseffecten
Lichamelijke effecten
Lawaai kan schadelijk zijn voor het gehoor. Als de oren veel harde geluiden te verwerken krijgen, dan raken de haarcellen (de ‘ogen’ van het gehoor) verdoofd. Dit heeft dan een tijdelijk gehoorverlies, oorsuizingen of het horen van pieptonen tot gevolg. Als de haarcellen geen tijd krijgen om zich te herstellen of als het lawaai erg hard is, dan sterven de haarcellen af. Dit heeft lawaaidoofheid tot gevolg en dit is ongeneeslijk.